Pseudonymiteetti – tarkoittaa että henkilöllisyys on salattu tai salanimen takana.

Anonymiteetti – tarkoittaa että henkilöllisyys on täysin tuntematon.

Anonyymius krytomaailmassa tarkoittaa ,että rahansiirron osapuolesta ei tiedetä mitään. Pseudonyymeys tarkoittaa samassa konseptissa ,että henkilöllisyyttä ei voi linkittää ihmiseen pelkästään lohkoketjusta saadusta informaatiosta. Voidaan nähdä että lompakossa on balanssia mutta lompakon henkilöllisyydestä ei ole suoraa tietoa. Lompakko voidaan kuitenkin mahdollisesti liittää henkilöllisyyteen toisilla keinoilla.

Onko Bitcoin anonyymi vai pseudonyymi?

Bitcoin on pseudonyymi, se tarjoaa käyttäjälle samanlaista yksityisyyttä kuin perinteinen käteinen. Kun maksat kahvisi käteisellä, raha vaihtuu sinun ja myyjän välillä eikä muu maailma tiedä siitä. Näin toimii myös Bitcoin, sillä erolla että Bitcoinia käyttämällä lohkoketjuun jää muuttumaton jälki transaktiosta ja se on kaikkien nähtävissä, mutta henkilöllisyyksiä ei suoraan voida yhdistää.

Mutta jos Bitcoinia käytetään rikolliseen toimintaan ja viranomaisilla on syytä aloittaa tutkinta, niin perinteisellä poliisityöllä on mahdollista selvittää Bitcoin lompakon omistaja.

Kun Bitcoinia käytetään alunperin tarkoitetulla tavalla, kukaan ulkopuolinen ei nää palkkaasi tai sitä mihin käytät rahojasi. Bitcoin tarjoaa siis paljon parempaa yksityisyyttä kuin nykyinen pankkijärjestelmä johon olemme tottuneet.

Eli Bitcoin ei ole mikään Orwellilainen valvontajärjestelmä joka tarkkailee jokaista siirtoasi, vaan se toimii hienovaraisesti yksityisyydeen ja vastuullisuuden välimaastossa. Se on pseudonyymi.

Se tekee Bitcoinista huonoimman mahdollisen järjestelmän rikollisille, olivatpa he sitten kaduilla tai hallituksessa… mutta se tekee siitä fantastisen järjestelmän kaikille lainkuuliaisille ihmisille.

Miksi anonyymi raha on surkea idea?

Satoshi ymmärsi jo Bitcoinia luodessaan että anonyymi raha on huono idea monestakin eri syystä. Ensinnäkin jotta raha voi olla laillista, se pitää olla jäljitettävää. Jos se on anonyymiä sitä ei voi jäljittää.

Mikään laillinen yritys ei voi ottaa vastaan anonyymia rahaa tai käyttää sitä. Tämä rajoittaa vahvasti sellaisen valuutan käyttöä ja siksi sitä enimmäkseen käyttävätkin vain rikolliset.

Anonyymi raha on erittäin toimiva työkalu rikollisille, se ruokkii korruptiota sekä kadulla että hallituksessa. Tavalliset lainkuuliaiset kansalaiset eivät hyödy anonyymista järjestelmästä.

Mutta Bitcoin ei ole anonyymi ja ahkeran poliisityön avulla rikoksiin käytetyt Bitcoin-siirrot voidaan jäljittää. Itseasiassa Bitcoinin avulla on saatu pidätettyä useita huume- ja ihmiskauppiaita sekä korruptoituneita poliiseja.

Lisäksi on hyvin kyseenalaista onko teknillisesti edes mahdollista luoda täysin anonyymia digitaalista valuuttaa, joka olisi anonyymia myös tulevaisuudessa. Ja vaikka anonyymi valuutta onnistuttaisiinkin luomaan, hallitukset voisivat julistaa sen laittomaksi ja asettaa pakotteita ja rangaistuksia sen käytöstä ja jopa omistamisesta. Aikaisemminkin on ollut yrityksiä luoda täysin anonyymiä rahaa, mutta ne ovat kaikki hävinneet tai hallitukset ovat tuhonneet ne, koska täysin anonyymi raha olisi katastrofi sivistyneelle yhteiskunnalle.

Mutta Bitcoinin tarjoama pseudonyymi raha- ja datajärjestelmä palkitsee ja kannustaa yhteiskuntaa kohti rehellisempää ja turvallisempaa tulevaisuutta.