Bitcoin kehitettiin alunperin vertaisverkossa toimivaksi elektroniseksi käteisjärjestelmäksi. Kun se julkaistiin vuonna 2009, se oli täysin valmis ja toimiva systeemi. Vaikka protokolla olikin avointa lähdekoodia, se EI ollut prototyyppi jota olisi tarvinnut lähteä sörkkimään.

(Lue Bitcoin white paper suomeksi tästä)

Itse asiassa Satoshi totesi jo tuolloin että Bitcoin kykenee käsittelemään enemmän transaktiota kuin Visan maksuverkosto. Tämän lisäksi alkuperäisellä protokollalla oli vieläkin enemmän potentiaalia. Alusta asti Bitcoinilla pystyi tehdä välittömiä mikromaksuja, älysopimuksia sekä tallentaa dataa lohkoketjuun.

Satoshi Nakamoto oli julkisesti mukana Bitcoin keskustelussa vuoden 2010 loppuun ja vielä privaatisti vuoden 2011 puoliväliin. Heti kun Satoshi katosi kuvioista, uusia hämäriä hahmoja alkoi liittyä julkiseen keskusteluun ja Bitcoinin alkuperäistä tarkoitusta digitaalisesta käteisestä alettiin muuttaa joksikin täysin muuksi.

Vuosina 2013 – 2017 Bitcoin Core (BTC) lohkoketjuun tehtiin päivityksiä jotka poistivat alkuperäisiä ominaisuuksia protokollasta. Päivitykset rampauttivat lohkoketjun ja samalla luotiin keinotekoinen tarve monille uusille kryptovaluutoille kuten Ethereumille sekä lohkoketjun ulkopuolisille ratkaisuille kuten Lighting Networkille.

Monet BTC:n päivityksistä vastuussa olevista kehittäjistä olivat töissä Blockstreamilla joka sai jopa 80 miljoonaa dollaria rahoitusta suurilta finanssialan instituutioilta kuten Mastercardilta sekä Digital Currency Groupilta.

Joten riippumatta siitä, mitä monet uskovat, Bitcoin Core (BTC) ei ole Bitcoin koska se on eksynyt niin kauas alkuperäisen Bitcoinin määritelmästä ja konseptista. Sen sijaan että oltaisiin seurattu Satoshin visiota elektronisesta käteisestä, BTC-leiri loi uuden narratiivin “digitaalisesta kullasta”. BTC on jonkilainen Frankenstein-versio alkuperäisestä Bitcoinista, jota ei ole tarkoitus käyttää jokapäiväisessä elämässä vaan ennemminkin hamstrata tai hodlata.

Täysin vastakohdassa BTC:lle, Bitcoin SV (BSV) on seurannut Satoshin white paperia ja helmikuussa 2020 palauttikin kaikki alkuperäisen Bitcoin-protokollan ominaisuudet lohkoketjuunsa. Lisäksi BSV protokolla on nyt hakattu kiveen noudattaen Satoshin alkuperäistä tarkoitusta. Ja juuri tämä protokollan muuttumattomuus on avain siihen että Bitcoin on todella hajautettu ja luotettava järjestelmä.

Hajauttamisessa on kyse vallasta. Vaikka lohkoketjua louhittaisiin useissa eri maissa, mutta pieni joukko kehittäjiä pystyy muuttamaan halutessaan protokollaa, valta on silloin keskitetty tälle pienelle kehittäjä joukolle. Ja valitettavasti olemme toistuvasti nähneet kehittäjien muuttavan sääntöjä kesken pelin omaksi hyödykseen ja muiden kustannuksella. Kun kehittäjien annetaan muuttaa sääntöjä Bitcoin ei ole enää hajautettu ja jos se ei ole hajautettu, se ei ole enää Bitcoin. 
Yhteenvetona BTC:llä ei ole juuri mitään tekemistä sen vallankumouksellisen teknologian kanssa, jonka Satoshi Nakamoto antoi maailmalle yli 10 vuotta sitten. BTC on korkeintaan digitaalinen versio katinkullasta. Älä anna itsesi tulla huijatuksi.